Workshopgevers

Dhr. Dr. Stephan Peters, Het Voedingscentrum.


Stephan Peters is werkzaam bij Het Voedingscentrum en is manager kennis en kwaliteit. 
In deze functie is hij verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwingen van de voorlichting van het Voedingscentrum. Tevens is hij gespecialiseerd op het gebied van voedselveiligheid. Zo beheert hij dossiers over bestrijdingsmiddelen, E-nummers, chemische voedselveiligheid en zoetstoffen. Peters zal uitleggen hoe Het Voedingscentrum te werk gaat, hoe zij met de tijd mee gaan en wat dit voor de diëtist kan betekenen. En zal een leerzame interactieve, workshop geven getiteld: 

'Onderscheid de goeroe van de voedingsdeskundige'. 


Hierin zal Peters uitleg geven over voedingstrends, hoe je onderscheid kan maken, hoe te weten wat evidence based onderbouwd is en hoe je deze onderzoeken natrekt. 


Stephan Peter is te volgen op Twitter via @StephanDenHaag.

Dhr. Jos Walenkamp, De Haagse Hogeschool
 



Jos Walenkamp is sinds 2009 werkzaam aan De Haagse Hogeschool als lector Internationale Samenwerking. Naast zijn werkzaamheden aan de HHS is hij gepromoveerd op de zoögeografie en evolutie van 'zeesterren' uit het Caribisch gebied, heeft hij zes jaar in Mozambique gewerkt aan de Eduardo Mondlane Universiteit als directeur van de biologiefaculteit. Daarna leidde hij voor de Europese Commissie Training en Researchprogramma’s in Nigeria. Van daaruit ging hij bij de Nuffic werken als directeur Ontwikkelingssamenwerking en later directeur Kennis en Innovatie. 
Dhr. Walenkamp zal op het symposium een interactieve lezing geven getiteld:

'Hoe voeden we de wereld van onze kinderen?'

Hierin zal Dhr. Walenkamp uitleg geven over de wereldwijde voedselverdeling, voedselproblematiek en de oplossingen hiervoor.

Dhr. Corné van Dooren, Het Voedingscentrum.


Corné van Dooren (49 jaar) uit Delft is sinds 2007 kennisspecialist duurzaam eten bij het Voedingscentrum. Hij heeft Voeding van de Mens gestudeerd aan de Wageningen UR (gezondheidkundige en fysiologische/ biochemische oriëntatie). Hij heeft gewerkt voor verschillende vaktijdschriften, maatschappelijke organisaties en adviesbureaus. Projecten van het Voedingscentrum waaraan hij heeft bijgedragen zijn onder andere Klimaatweegschaal, Voedselafdruk, Boodschappenhulp Dierenwelzijn, Meer plantaardig eten, Bewaarwijzer, Slim Koken app, Eetmaatje, Hoezo50kilo. Op 17 juni geeft hij een workshop getiteld:

'K
eurmerken: door de bomen het bos weer zien.'

Hierin zal hij informatie geven over de de keurmerken die te vinden zijn in de supermarkt en hier verheldering over geven.

Corné van Dooren is te volgen op Twitter via @DuurzaamEten

Dhr. Hans Kraak, Voeding Nu.

Hans Kraak (1965) is hoofdredacteur van Voeding Nu. Hij werkte onder andere bij het ministerie van Landbouw en het Voedingscentrum, en bij verschillende media, waarvan zeven jaar als culinair journalist en vijftien jaar als wetenschapsjournalist.

Zijn workshop zal gaan over het platform van Voeding Nu voor de voedingsprofessionals. Hoe komt de voedingsinformatie van Voeding Nu tot stand en welke media worden daarbij ingezet? Welke criteria zorgen voor het geven van betrouwbare informatie. Daarnaast zal Kraak ingaan op zijn boek ’77 fabels en feiten over voeding’ dat op 24 april 2014 uitkwam.

Website: www.voedingnu.nl

Mw. Ir. Yneke Vocking,  Academie voor Leefstijl en Gezondheid.
  

Ir. Yneke Vocking heeft Humane Voeding gestudeerd aan Wageningen Universiteit. Ze is bekend van televisieprogramma's als de Afvallers XXL en artikelen voor diverse tijdschriften zoals Fiets en Vrouw van Telegraaf. In haar praktijk begeleidt ze mensen naar een gezonder leef- en eetpatroon en (top)sporters naar betere prestaties. Daarnaast werkt ze als voedingskundige in de afkickkliniek Rodersana te Oirschot en heeft ze daar een afdeling opgezet voor mensen met verstoord eetgedrag en obesitas.

Verder gebruikt Vocking haar ruime praktijkervaring voor het schrijven van boeken en columns en leidt ze aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid studenten op tot leefstijlcoach. Vocking is één van de initiatiefnemers van deze opleiding die zorgprofessionals een meer allround basis geven op gebied van voeding, beweging en coaching om mensen te helpen bij een gedragsverandering in de leefstijl.
Op 17 juni geeft Vocking één workshop getiteld:

'Suiker in de praktijk.'

Hier zal zij uitleg geven over suikers in voeding, hoe je die kan vermijden en wat alternatieven voor de suikerbehoefte zijn.

Website: http://www.voedingsadvies.info
               http://www.vockingfast.nl
               http://www.bruinebonenbende.nl
               http://www.avleg.nl


Mw. Charlotte Linnebank, Questionmark.

Charlotte Linnebank is directeur bij Questionmark, een succesvolle start-up in Amsterdam. Questionmark brengt de duurzaamheid van producten in kaart en maakt deze informatie toegankelijk voor consumenten. Na een loopbaan bij Boer & Croon, WWF, KPMG Sustainability en als oprichter van de Stichting LaLuz, voelt Charlotte zich thuis in onderwerpen als duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en verantwoorde productieketens. 

Volgens Charlotte gaat duurzaamheid van producten verder dan alleen het milieu. Het gaat ook over volksgezondheid, mensenrechten en dierenwelzijn. Kortom, wat is het verhaal achter de producten die je koopt? En hoe kunnen consumenten in staat worden gesteld hier bewuste keuzes in te maken? Volgens Charlotte is het van groot belang dat de transparantie in de productieketen wordt vergroot en daarin wil zij met Questionmark een belangrijke rol vervullen.
De titel van de workshop is:

‘Consumenten informeren door middel van een technische innovatie.’

Tijdens de workshop zal Charlotte meer vertellen over haar bedrijf Questionmark, om chaos in de supermarkt te verminderen. 

Website: http://www.thequestionmark.org/


Mw. Geja Heinen, Vitaliteitswijs.


Geja Heinen studeerde Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool, volgde opleidingen op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde, Neuro Linguïstisch Programmeren en Psycho Neuro Immunologie (1,2 en 3 via Van Nature) en studeerde af als Master of Science in clinical Psycho Neuro Immunology aan de Universiteit van Girona, met als onderwerp “Het Chronisch Vermoeidheid Syndroom en het functioneren van de schildklier”. 
Op dit moment is zij bezig een Master in Health, Education and Promotion af te ronden aan de Maastricht University. Geja heeft jarenlange ervaring met groepspresentaties, trainingen en persoonlijke begeleiding zowel in het bedrijfsleven als daarbuiten. Zij is gastdocent en staat bekend om haar enthousiasme en passie voor haar vak. Op 17 juni geeft Geja Heinen een workshop getiteld:

'Voeding als stressfactor. Hoe zit dat?'


We eten, onder andere, om ons lichaam te voorzien van energie en voedingsstoffen. Voedsel kan echter ook een stress factor zijn waardoor het immuunsysteem geactiveerd wordt. Dan kan voedsel juist energie kosten en bijdragen aan klachten als vermoeidheid, maagdarmklachten en slaapproblemen. Voedsel is evolutionair gezien ook altijd een bron van gevaar geweest. Immers, met het voedsel konden mogelijk ook dodelijke bacteriën, schimmels of toxinen binnen komen. Zo bezien is een ‘alert’ immuunsysteem op het moment dat er gegeten wordt altijd functioneel geweest. Het is echter niet de bedoeling dat we ziek worden van voedingsmiddelen die we gezond achten. 

Tevens blijkt uit onderzoek dat mensen die stress ervaren juist de neiging hebben om hoog vet – hoog koolhydraatrijk voedsel te kiezen wat door extra vetopbouw ook kan bijdragen aan een geactiveerd immuunsysteem en het ontstaan van klachten. Hoe zit dit nu en wat gebeurt er dan in het maagdarmkanaal? Vanuit de klinische Pscyho Neuro Immunologie geeft Geja Heinen inzicht in de rol van voedsel en het immuunsysteem vanuit de geschiedenis van de ontwikkeling van de moderne mens en wat dit betekent voor het huidige westerse voedingspatroon. En wat dit betekent voor de keuzes in de supermarkt kan gerust als verrassend worden beschouwd.

Website: www.vitaliteitswijs.nl
              
Mw. Sytske de Waart, de Nederlandse Vegetariërsbond.


Al ruim dertien jaar verzorgt Sytske de Waart (1963) bij de Nederlandse Vegetariërsbond de informatie over de voedingskundige aspecten van vegetarisme. Tot haar werkzaamheden behoren het beantwoorden van vragen van leden en niet-leden, het schrijven van artikelen in het tijdschrift Leven, het behandelen van de keurmerkaanvragen en het actueel houden van de voedingskundige informatie van de website. Ook geeft zij bijscholingscursussen vegetarisme aan diëtisten en bijvoorbeeld gewichtsconsulenten. 

Terugkerende thema's in haar werk zijn de voorziening van ijzer en vitamine B12, jonge kinderen en vegetarisme, onduidelijkheid rond het vegetarische gehalte van sommige producten en hoe vegetariërs om moeten gaan met de aanbeveling om vis te eten. Daarnaast werkt de Waart als senior onderzoeker bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, op onder andere de onderwerpen afval, verpakkingen, keurmerken en voeding. Bij voeding en landbouw zijn de speerpunten van Milieu Centraal het tegengaan van voedselverspilling, milieuwinst van eiwittransitie en de klimaatbelasting van groenten en fruit.
Op 17 juni geeft de Waart een workshop getiteld:

'Van koolzaadolie tot roomboter. Vegetarisch eten 2.0.'


In de workshop wordt een vegetarisch voedingspatroon vanuit verschillende invalshoeken bekeken: voedingskundig, milieukundig, praktisch en qua gezondheid. Ook moeten jullie zelf aan het werk, met een kennisquiz. Hoeveel weet jij al van een vegetarisch voedingspatroon? 

Website: http://www.vegetariers.nl/  

Mw. Karine Hoenderdos, PuurGezond.


Karine Hoenderdos is dietist en tekstschrijver bij Scriptum communicatie over voeding. Ze is redacteur en columnist van www.nieuwsvoordietisten.nl en www.puurgezond.nl en schrijft onder andere voor de Consumentengids, Plus Magazine, Gezondheidsnet en Women’s health. Karine schreef de boeken ‘PuurGezond! Slank in 8 stappen’ en ‘Oergezond met oerdis’. In september verschijnt haar tweede boek over PuurGezond eten.
PuurGezond staat voor puur, onbewerkt, lekker en echt eten. De visie en aanpak van PuurGezond spreekt veel diëtisten en gewichtsconsulenten aan. Inmiddels zijn al meer dan 200 praktijken aangesloten bij deze website en het worden er steeds meer!'
Op 17 juni geeft Karine Hoenderdos een workshop getiteld:

‘PuurGezond! Vers, puur en onbewerkt als succesfactor voor gezondheid’ 

Hierin bespreekt Karine de nieuwe richtlijnen van PuurGezond, vertelt ze over haar nieuwe boek en haar visie op gezond eten en gezondheidsvoorlichting.

Karine Hoenderdos is te volgen op twitter via @vankarine, @puurgezond en @nieuwsdietisten
                 www.puurgezond.nl
                 www.nieuwsvoordietisten.nl

Youth Food Movement.


YFM Den Haag is de Haagse tak van Youth Food Movement Nederland. YFM gelooft dat wij, als jongeren, een belangrijke rol kunnen en moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en consumptie. Wij streven naar meer respect tijdens het productieproces voor mens, dier en milieu. Daarom brengt de Youth Food Movement - de Nederlandse jongerenbeweging van het Slow Food Youth Netwerk- jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar. Door een platform te ontwikkelen, een veel gebruikt netwerk en een ideeënbus. Een stel wereldverbeteraars, idealisten en doorzetters bij elkaar. 

De workshop van het youth food movement zal een interactieve lezing worden waarin word uitgelegd waar zij voor staan, wat ze doen en een stukje slowfood. Deze vernieuwende organisatie is er een waarvan we zeker nog veel meer gaan horen!

Website: http://youthfoodmovement.nl/

Mw. Anja Evers, Directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.


Anja is opgeleid als diëtist en heeft de eerste jaren van haar carrière als diëtist gewerkt in een nieuw op te zetten zorgcentrum in Almere. Zij heeft daarnaast de studie bestuurs- en gezondheidsrecht gevolgd aan de Universiteit in Utrecht. Vervolgens heeft zij 12 jaar gewerkt als programmamanager bij het CBO, waarna zij haar eigen adviesbureau startte. Zij heeft voor verschillende landelijke organisaties en in een aantal ziekenhuizen opdrachten uitgevoerd op het gebied van kwaliteit (veiligheid en logistiek), organisatieontwikkeling en conflictmanagement. Anja is lid van de Raad van Toezicht van De Zorgprofessional en sinds 2011 directeur bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is de beroeps- en belangenvereniging van de Nederlandse diëtist.
De NVD stelt zich tot doel om de diëtist te positioneren en te profileren als dé specialist op het gebied van voeding en gedrag in relatie tot ziekte en gezondheid.
De NVD is er voor alle diëtisten: intra- en extramuraal werkend, met een eigen praktijk en in loondienst, gespecialiseerd en generalist, in de gezondheidszorg, de industrie, het onderwijs en in de onderzoekswereld. De NVD telt momenteel ongeveer 2.850 leden. Van alle werkzame diëtisten is circa 80 procent bij de NVD aangesloten.
Het beleid van de NVD is gericht op de ondersteuning van de diëtist waarbij zij streeft naar optimale kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van diëtistische zorg. De NVD ontwikkelt producten en diensten die ervoor moeten zorgen dat leden een stevige positie verwerven en/of behouden en hun cliënten succesvol kunnen behandelen. De NVD voert hiertoe onder meer overleg met derden zoals zorgaanbieders, zorgverzekeraars, overheid en patiënten- en consumentenorganisaties, biedt scholingen aan en faciliteert evidence based practice.
 Anja Evers gaat in haar workshop in op de profilering van de diëtist. Ze zal dat doen aan de hand van de landelijke NVD publiekscampagne Dieet dit – Dieet dat en door te vertellen over verschillende projecten waarbij de die NVD betrokken is, zoals de supermarktactie waarbij “een helpend handje” werd geboden aan het winkelend publiek door de diëtist om bewust een keuze te maken.

Website: http://www.nvdietist.nl/

Mw. Ir. Liselore van Nunen, De Haagse Hogeschool.



Liselore van Nunen is sinds 2007 werkzaam als hogeschooldocent Voeding en Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool. Ze heeft Voeding en Gezondheid gestudeerd aan de Wageningen Universiteit  en heeft een aantal jaar gewerkt in de levensmiddelenindustrie (Unilever). Ze heeft al jarenlang als passie om studenten kritisch naar levensmiddelen te laten kijken en huidige voedingstrends met gezond wantrouwen te benaderen.


Duurzaamheid is al jaren een ‘hot item’. Maar zetten levensmiddelenfabrikanten en bedrijven eigenlijk wel goede stappen voor de maatschappij, milieu en de consument?
Wat moet je als consument geloven van berichten over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

In deze workshop leert Liselore van Nunen je kritische vragen te stellen bij claims als  ‘biologisch’, ‘ diervriendelijk’ en ‘ duurzaam geproduceerd’ .

Mw. Anja Janssen, Ziekenhuis Gelderse Vallei en
Mw. Ir. Yvonne van Gameren, Alliantie Voeding Gelderse Vallei


Anja Jansen heeft de opleiding diëtist in Nijmegen gedaan. Ze heeft gewerkt als diëtist in het ziekenhuis 
en in diverse verpleeghuizen, waarbij zij ook voedings- en dieetleer doceerde aan verpleegkundigen en ziekenverzorgers. Daarnaast heeft zij ruime ervaring in het geven van voedingsadviezen aan sporters. De laatste 20 jaar werkt zij binnen de facilitaire dienst van Ziekenhuis Gelderse Vallei als applicatiebeheerder van twee verschillende voedingssystemen en als coördinator voedingsassistenten. Anja heeft het project  At Your Request® vanaf het begin meegemaakt en is nu assistent teamleider.

Ir. Yvonne van Gameren studeerde Humane Voeding aan Wageningen Universiteit. Diverse jaren werkte zij in farmaceutische industrie aan geneesmiddelenonderzoek. Vanuit haar interesse voor het belang van een gezonde voeding maakte zij zes jaar geleden de overstap naar de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. De Alliantie Voeding is het samenwerkingsverband tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Zij is verantwoordelijk voor communicatieprojecten van de Alliantie Voeding. Daarnaast is zij  projectleider van het onderzoek rondom de invoer van het maaltijdconcept ‘At Your Request®’ in Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Yvonne van Gameren en Anja Jansen  geven op 17 juni samen de workshop:

'Wat levert de keuzevrijheid in ’At Your Request®’ patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei op?'

In Ziekenhuis de Gelderse Vallei bestellen patiënten via ‘At Your Request®’ van Sodexo vanaf een uitgebreide menukaart. Eten patiënten hun bord nu vaker leeg? Welk effect heeft dit op hun voedingsstatus en gezondheid? Wat betekent dit systeem voor de rol van de diëtist?                                                                                                                       
De afdeling diëtetiek van Ziekenhuis Gelderse Vallei is op twitter te volgen via @dietistenzgv


Yvonne van Gameren is op twitter te volgen via @yvgameren
De Alliantie Voeding is op twitter te volgen via @voedingindezorg